Skip to the main content
 • Fietsen
 • Riva
 • van ruiten fietsen

Occasions en verkoopmarge helpen Riva (Wittebrug en Davo) aan recordwinst

Occasions en verkoopmarge helpen Riva (Wittebrug en Davo) aan recordwinst

Dealerbedrijf Riva Holding, moeder van Wittebrug en Davo, heeft in 2021 een nettowinst geboekt van 11,1 miljoen euro (+52%) op een omzet van 424 miljoen euro (+14%). Dat blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf. Voor dit jaar verwacht het een resultaat dat in lijn is met vorig jaar.

Het hogere resultaat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een stijgende verkoop van occasions en de hogere marges bij de verkoop van nieuwe auto’s. De leaseportefeuille groeide naar 10 duizend voertuigen (waarvan 7 duizend op de balans van Wittebrug). Het schadebedrijf kende een lager resultaat, mede als gevolg van de coronalockdowns. Het bedrijf verwacht dit jaar verder te groeien met de lease- en verhuurtak. Zo werd er vorig jaar veel geïnvesteerd in KAV Autoverhuur, dat begin 2021 werd gekocht.

Verbreden

Het bedrijf schetst in zijn jaarverslag de risico’s. Zo houdt rekening met een jaarlijkse daling van de onderhoudsvraag met enkele procenten, als gevolg van de elektrificering van het wagenpark. Rond 2030 zal dit zich dan op 60 procent van het huidige niveau stabiliseren. Wel merkt Riva op van de daling in de onderhoudsvraag vooralsnog niets te merken.

Ook stelt het in hoge mate afhankelijk te zijn van twee leveranciers, Volkswagen en Stellantis. Om die afhankelijkheid te verminderen kocht het bedrijf twee jaar geleden Preuninger (dat onder meer Hyundai voert) en sluit het niet uit nog meer acquisities van dealeractiviteiten te doen.

Vastgoed

Ook zet het bedrijf in op verbreding van de activiteiten, zo investeert het in een energiedochter. Verder is er veel aandacht voor klantenbinding, onder meer via de verkoop van financierings- en verzekeringsproducten. Verder investeert het bedrijf in hr, om zo een aantrekkelijke werkgever te blijven.

De vastgoedportefeuille leverde ook een positieve bijdrage aan het resultaat. Dit jaar start Riva met het zelf ontwikkelen van vastgoedprojecten. In Leidschendam worden 89 woningen ontwikkeld op een locatie die Davo heeft verlaten. In 2023 wordt een (niet-automotive) pand in Amsterdam gesloopt; daar moeten ruim tweehonderd appartementen gebouwd worden.

Naast verbreding is kostenefficiëntie van groot belang om eventuele tegenvallers op te vallen, schrijft Riva. “Gezien de ontwikkelingen in de branche is permanente optimalisatie en kostenreductie voor onze dealerbedrijven noodzakelijk”, schrijft het bedrijf. “Door ons bedrijf zo in te richten denken we tegenvallers te kunnen compenseren en winstgevend te blijven.”

Op basis van de huidige stand van zaken en inzichten denkt Riva dat omzet en resultaat in lijn met vorig jaar zullen zijn. Maar stelt het bedrijf: “De onzekerheid met betrekking tot de uitlevering van voertuigen en de eventuele impact op het resultaat zijn moeilijk in te schatten.”

Dit is het artikel: https://automotive-online.nl/management/laatste-nieuws/merkkanaal/31340-occasions-en-verkoopmarge-helpen-riva-wittebrug-en-davo-aan-recordwinst

Related Posts

 • Fietsen
 • Leasefiets
 • Leasen

7 oktober 2022

Leasefiets

Het nieuwe fietsplan voor elk bedrijf, groot en klein. Oude tijden herleven...

Lees verder
 • Davo Groep
 • Overname
 • Preuninger
 • Riva

22 september 2021

Preuninger Automotive gaat op in Davo Groep

Dealerholding Preuninger Automotive is geïntegreerd in dealerholding Davo...

Lees verder
 • Corona
 • Riva

8 mei 2020

Riva (Wittebrug/Davo) realiseert hogere winst...

Autobedrijf Riva Holding voorziet een "incidenteel slecht jaar" door corona,...

Lees verder