Het is vervelend om uw autosleutel kwijt te raken, zeker als u in het buitenland bent. Neem daarom een reservesleutel van uw auto mee. Bewaar deze op een vaste plaats buiten de auto.
Zorg voor een goede reisverzekering, want bij een ongeval kunnen de (medische) kosten hoog oplopen.
In België, Duitsland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Turkije is een verbanddoos verplicht, zodat u altijd in staat bent eerste hulp te verlenen. De meeste artikelen in de verbanddoos hebben een houdbaarheidsdatum van circa drie jaar. Gebruik geen producten die over de houdbaarheidsdatum zijn.
Reist u door Frankrijk dan bent u verplicht een alcoholtester in de auto te hebben. Een ongebruikte alcoholtester moet te allen tijde in het voertuig aanwezig zijn.
In België, Griekenland, Polen en Turkije bent u verplicht een brandblusser in de auto te hebben.
Voor toeristisch en zakelijk verkeer is het op de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen verplicht om een ‘Autobahnvignet’ te hebben. Deze vignetten zijn bij de snelweggrensovergangen van Oostenrijk en Zwitserland verkrijgbaar. In de vakantieperiode kan het bij de grens erg druk zijn. In Nederland zijn deze vignetten verkrijgbaar bij de ANWB. In Oostenrijk dient de sticker op de ruit te zitten voor u de grens met Oostenrijk passeert. Er zijn verschillende vignetten voor auto en motor. Verder is een vignet voor verschillende periodes te verkrijgen: 10 dagen, 2 maanden en een jaar. In Zwitserland is een vignet ook voor aanhangers en caravans verplicht. Ook hier dient de sticker op de ruit te zitten voor u de grens met Zwitserland passeert. Er worden hoge boetes uitgeschreven wanneer blijkt dat het voertuig en/of aanhanger niet is voorzien van de juiste sticker. Zwitserland kent maar 1 vignet en die is een heel kalenderjaar geldig.
Als u met de auto naar Duitsland reist dan zijn er diverse gebieden die als milieuzones worden aangeduid. Deze zones zijn gebieden in Duitsland waar de overheid sinds 2008 probeert de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit wil men doen door onder andere de uitstoot van fijnstoffen te beperken. Steden geven bepaalde gebieden aan rond de stad: stadscentra, verkeersknooppunten en drukke wegen. Een gebied dat in aanmerking komt is duidelijk te herkennen aan verkeersborden met de tekst ‘Umweltzone’ met daarbij de kleuren milieustickers die toegestaan zijn in dit gebied. De zone kunt u alleen in als de auto is voorzien van een milieusticker die voor de bewuste milieuzone is toegestaan. Afhankelijk van de auto krijgt u een groene of gele sticker. De sticker bepaalt welke milieuzones u wel of niet in mag rijden. Hij is onbeperkt geldig zolang u hetzelfde kenteken heeft. De sticker kunt u bestellen via de ANWB, via milieusticker.nl of milieusticker.shop.
Met de ‘Liber-t’ tolbadge rijdt u zonder te wachten door de tolpoortjes op het hele Franse snelwegennetwerk. Deze badge kost € 9,50 en in de maanden dat de badge gebruikt wordt betaalt u per maand € 2,50 abonnementskosten.
Let u er op dat sinds 1 juli de maximum snelheid op de routes nationales en de routes départementales buiten de bebouwde kom is verlaagd naar 80 km/uur. Deze verlaging is doorgevoerd vanwege het hoge aantal verkeersslachtoffers op die wegen.
Gaat u met de auto naar Spanje? Dan bent u verplicht een gevarendriehoek, een reservewiel of een bandenreparatieset en een veiligheidsvest mee te nemen. In auto’s met een Spaans kenteken, dus ook huurauto’s, moeten twee gevarendriehoeken aanwezig zijn. De tweede driehoek moet in geval van pech of een ongeluk voor het voertuig worden geplaatst. Het veiligheidsvest is voor de berijder dan verplicht om te dragen.
Zoals u wellicht weet presteren winterbanden bij hogere temperaturen aanzienlijk slechter. In Italië zijn bepaalde winterbanden daarom verboden in de zomer (16 mei t/m 14 oktober). Het gaat erom of de band een snelheidsbeperking heeft die lager is dan de topsnelheid die in de typegoedkeuring van de auto staat vermeld. Dit wordt gecontroleerd aan de hand van het kenteken. Dus check voordat u weggaat of de winterbanden zijn gewisseld.
Op de website van ANWB vindt u veel meer informatie over bijvoorbeeld de uitrustingseisen per land.
Vond je dit artikel nou interessant, deel het met je collega's
21 december 2018
Er is veel onduidelijkheid over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen...
29 juni 2022
De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) stelt sinds 2001 eisen aan de...
29 juni 2018
Heeft u voor uw vakantie een andere of ruimere auto nodig? Profiteer dan...