Fiscale voordelen
Duurzame mobiliteit
De komende jaren gaat er veel veranderen in de grijs kenteken sector. Vandaar dat wij alle belangrijke veranderingen wat betreft duurzame mobiliteit voor je op een rij hebben gezet. Op deze pagina lees je over de volgende onderwerpen: BPM-vrijstelling, emissievrije zones en de fiscale voordelen voor zowel de brandstof bedrijfswagens als de elektrische bedrijfswagens.
Per 1 januari 2025
BPM vrijstelling verdwijnt
Vanaf 1 januari 2025 vervalt de BPM-vrijstelling voor bestelauto’s van ondernemers bij de aanschaf van nieuwe voertuigen. Dit betekent dat je vanaf die datum BPM moet betalen bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto, gebaseerd op de CO₂-uitstoot van het voertuig. Als jouw bestelauto vóór 1 januari 2025 op kenteken wordt gezet (Datum Eerste Toelating), kun je de BPM-vrijstelling behouden, mits je voldoet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling.
Vanaf 2025
Emissievrije zones
Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten in minimaal 30 steden zero-emissiezones instellen. Dit betekent dat nieuwe bestelauto’s en vrachtwagens die na deze datum op kenteken worden gezet, emissieloos moeten zijn om toegang te krijgen tot deze zones. Er zijn overgangsregelingen voor bestaande voertuigen. Bestelauto’s met emissieklasse Euro 5 mogen de zero-emissiezones tot 1 januari 2027 blijven betreden. Bestelauto’s met emissieklasse Euro 6 krijgen toegang tot 1 januari 2028.
Vanaf 1 januari 2030 moeten alle bestelauto’s en vrachtwagens volledig emissieloos zijn om in de zero-emissiezones te mogen rijden. Let op dat de specifieke regels per gemeente kunnen verschillen.
Fiscale voordelen
Elektrische bedrijfswagens
- Energie-investeringsaftrek (EIA): Bij investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie komt u in aanmerking voor de EIA. In 2024 is het aftrekpercentage 40% van het investeringsbedrag.
- Milieu-investeringsaftrek (MIA): Zoals eerder vermeld, biedt de MIA een aftrek tot 45% voor milieuvriendelijke investeringen.
- Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL): Met de VAMIL kunt u 75% van de investeringskosten op een willekeurig moment afschrijven, wat een liquiditeitsvoordeel oplevert. De VAMIL kan worden gecombineerd met de MIA.
- Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA): Voor de aanschaf van een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto kunt u een subsidie aanvragen van maximaal €5.000. Het exacte subsidiebedrag is afhankelijk van de netto catalogusprijs en bedraagt 10% voor kleine ondernemingen en 12% voor middelgrote ondernemingen.
Alle bedrijfswagens
- Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Als ondernemer kunt u in aanmerking komen voor de KIA bij investeringen in bedrijfsmiddelen. In 2024 geldt een aftrekpercentage van maximaal 28%, afhankelijk van het totale investeringsbedrag per jaar.
- Milieu-investeringsaftrek (MIA): Voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kunt u gebruikmaken van de MIA. In 2024 bedraagt de aftrek tot 45% van het investeringsbedrag, afhankelijk van de categorie op de Milieulijst.
Belangrijk om te weten
Wat betekent dit voor jou?
Euro 6d-temp dieselvoertuigen mogen in de meeste steden met zero-emissiezones nog tot 1 januari 2028 blijven rijden. Dit betekent dat je met een moderne diesel nog enkele jaren toegang hebt tot deze zones. Wil je voor 2025 overstappen naar een emissieloze bestelauto, dan profiteer je nog steeds van de BPM-vrijstelling, waardoor de restwaarde van je voertuig direct ten goede komt.
Wat betreft de motorrijtuigenbelasting (MRB) zijn de geplande verhogingen voor bestelauto’s van ondernemers per 2025 geschrapt. Dit betekent dat het verlaagde tarief voor bedrijfswagens voorlopig ongewijzigd blijft.
Bekijk hier ons aanbod bedrijfswagens.